
Ranskalainen sipulikeitto on klassinen ranskalainen ruokalaji, joka yhdistää karamellisoitujen sipulien makeuden ja täyteläisen liemen herkulliseksi kokonaisuudeksi. Perinteisesti keiton päälle asetetaan leipäviipale ja juustoraastetta, jotka gratinoidaan uunissa kullanruskeiksi. Vanajan korput sopivat leivän rooliin loistavasti, sillä ne tuovat juuri oikeanlaisen rapeutensa keiton päälle.
Ainekset
- 800 g keltasipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 rkl voita
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 tl sokeria
- 1 l lientä
- 2 dl kuivaa valkoviiniä (voi korvata osalla lientä)
- 1 tl kuivattua timjamia tai muutama tuore timjamin oksa
- 1 laakerinlehti
- Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
- 4-6 Vanajan korppua (kaura, täysjyvä, ruisrouhe tai vehnä)
- 150 g gruyère- tai emmentaljuustoa raastettuna

Ohje
- Kuori ja viipaloi keltasipulit ohuiksi renkaiksi. Hienonna valkosipulinkynnet.
- Kuumenna voi ja oliiviöljy kattilassa keskilämmöllä. Lisää sipulit ja sokeri, ja kuullota niitä kunnes ne ovat pehmeitä ja kullanruskeita. Sekoita välillä, jotta sipulit eivät pala.
- Kaada kattilaan valkoviini ja anna sen haihtua muutama minuutti. Lisää sitten liemi, timjami ja laakerinlehti. Kiehauta ja anna keiton hautua miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Mausta suolalla ja mustapippurilla maun mukaan.
- Aseta Vanajan korput uunipellille ja ripottele päälle runsaasti raastettua juustoa. Gratinoi korppuja uunin ylätasolla 225 °C:ssa noin 5 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja saanut kauniin kullanruskean värin.
- Poista laakerinlehti keitosta ja jaa keitto annoskulhoihin. Aseta juustolla gratinoitu korppu keiton päälle juuri ennen tarjoilua.